Millenial or Gen Z ?

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Το τελευταίο διάστημα ακούμε πολύ συχνά για το χάσμα γενεών και πως αυτό μας επηρεάζει στην καθημερινότητα μας. Οι γενιές αλλάζουν και τα χαρακτηριστικά της καθεμίας διαφέρουν όλο και περισσότερο, από τους Gen X περάσαμε στους Millenials και ήρθαν οι Gen Z. Η γενιά των Gen X είναι από 1965-1980, των Millenials από το 1981-1997 και των Gen Z από το 1998-2012. Οπότε πρακτικά οι Gen X είναι εκείνοι που μας μεγάλωσαν. Στα social media υπάρχει μια  κόντρα ανάμεσα σε Millenials και Gen Z γιατί οι διαφορές μας είναι πολύ μικρές και σχεδόν αόρατες, μεγαλώσαμε πάνω κάτω από τους ίδιους ανθρώπους και αυτό μας κάνει σχεδόν πανομοιότυπους. 

   Εγώ μάλλον ανήκω στους Millenials ή τουλάχιστον από εκεί έχω τα βασικότερα χαρακτηριστικά. Είμαι σχεδόν 25 χρονών οπότε χρονικά εκεί κατατάσσομαι, αλλά παρόλα αυτά δεν μπορώ να αγνοήσω πως έχω πολλά κοινά και με την επόμενη γενιά.Οι βασικές διαφορές των Millenial από τους Gen Z είναι πως μεγάλωσαν στην εποχή των ανερχόμενων social, η παιδική μας ηλικία δεν ήταν τόσο επηρεασμένη από το διαδίκτυο, είμαστε πιο ιδεαλιστές από την μικρότερη γενιά που είναι πιο πρακτικοί. Ως Millenials θα κυνηγήσουμε το όνειρο όσο δύσκολο και άπιαστο μπορεί να φαίνεται ενώ οι Gen Z  θα κάνουν αυτό που είναι πιο εύκολο και σίγουρο να πραγματοποιηθεί, είτε αφορά το επάγγελμα, είτε τις προσωπικές τους σχέσεις. Άλλη μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα μας είναι πως εμείς δεν εργαζόμαστε μόνο για την αμοιβή αλλά και για την προσωπική μας ευχαρίστηση, γιατί όπως προανέφερα δεν κάνουμε κάτι απλά για να γίνει, το κάνουμε επειδή μας αρέσει και μας ικανοποιεί σε αντίθεση με την μεταγενέστερη γενιά που εργάζεται μόνο για την χρηματική αμοιβή ως επί το πλείστον. Επίσης κάτι ακόμη σημαντικό είναι η διαχείριση χρημάτων ανάμεσα στις δυο αυτές γενιές, οι Gen Z τείνουν να μαζεύουν χρήματα για το μέλλον τους σε αντίθεση με τους Millenials που είναι πιο σπάταλοι προσπαθώντας να μαζέψουν εμπειρίες. Η τελευταία σημαντική μας διαφορά είναι πως εμείς πειραματιστήκαμε αρκετά σε πολλά επίπεδα από τον επαγγελματικό χώρο ως και τον διαπροσωπικό, παλέψαμε για πολλά πράγματα, επαγγέλματα, διαφορετικότητα, σεξουαλικότητα ενώ οι Gen Z μεγάλωσαν σε ένα κόσμο λίγο πιο φιλικό προς όλα αυτά, όποτε ως μεταγενέστεροι είναι αρκετά πιο ελεύθερα πνεύματα και αυτή η εξέλιξη είναι πάρα πολύ θετική.

  Στη fun πλευρά των πραγμάτων είναι οι διαφορετικές επιρροές που έχουμε στη μόδα, στο στυλ, στις ταινίες και την μουσική. Οι Millenials όσον αφορά τη μόδα και το στυλ προτιμούν τα skinny jeans και τα μαλλιά τους με χωρίστρα στο πλάι, σε αντίθεση με τους Gen Z που φοράνε πιο mom fit jeans και χωρίστρα στο κέντρο λέγοντας πως όλα αυτά είναι εκτός μόδας. Οι μουσικές τους επιρροές είναι η Lorde και η Billie Ellish οι δικές μας η  Lady Gaga. Αποκαλούν ξεπερασμένα τα emojis  που τόσο πολύ αγαπάμε να χρησιμοποιούμε αποκαλώντας μας "γέρους". Ψωνίζουν πολύ περισσότερο online από εμάς χωρίς να ξέρουν την ευχαρίστηση της βόλτας στην Ερμού. Μεγάλωσαν στην εποχή του instagram και δεν έχουν ιδέα πως είναι το hi5 και το msn και πόσο δύσκολο ήταν να μιλήσεις με τους φίλους ελάχιστα χρόνια πίσω. 


 Εν κατακλείδι αυτές είναι οι βασικές διαφορές μας, ούτε πολλές ούτε όμως και λίγες. Δεν μπορώ να κατατάξω 100% τον εαυτό μου σε κάποια κατηγορία, έχω και από τις δυο χαρακτηριστικά. Το μόνο που θέλω να πω στους Gen Z είναι πως δεν θα χρειαστεί να αναγκαστείτε  ποτέ βάλετε χαμηλόμεσα παντελόνια γιατί τα εξαφανίσαμε ( Ευχαριστούμε) και πως  δεν θα μάθετε πως είναι να βγάζεις φωτογραφία με τις κολλητές σου στις τουαλέτες των Goody's από ψηφιακή κάμερα.

 

Σχόλια